Szukasz nocnej pizzeri 24/h w Warszawie lub Krakowie? Tania i Pyszna Pizza!

Cenne właściwości witaminy C, czyli uodpornij się!

Witamina C stosowana jest często w zimie, aby wesprzeć odporność człowieka. Jednak witaminę C warto spożywać przez cały rok, a nie tylko wtedy, gdy na dworze mróz oraz wiatr. Witamina C ma pewne cenne właściwości. Pozwala na tworzenie się ciał odpornościowych, przyspiesza gojenie się ran oraz zrastanie się kości, poprawia metabolizm, wspiera serce oraz jego pracę. Poza tym ułatwia przyswajanie żelaza oraz wychwytuje wolne rodniki, które wpływają na szybsze starzenie się ludzkiego organizmu. Jest to witamina bardzo ważna dla ludzkiego zdrowia. Niedobór witaminy C obniża odporność organizmu, może powodować pojawienie się szkorbutu. Gdzie znaleźć witaminę C? Na pewno w warzywach oraz owocach przede wszystkim. Sporo witaminy C jest cytrynach, pomarańczach i grapefruitach, melonach, jabłkach, ananasach oraz truskawkach czy porzeczkach czarnych i czerwonych, kiwi, jagodach i malinach. Co ciekawe witaminę C znaleźć też można w ziemniakach, papryce, natce pietruszki, kapuście, zielonym groszku, pomidorach oraz karczochach, szparagach i cebuli. Nie trzeba kupować drogich oraz egzotycznych warzyw i owoców, aby zapewnić sobie spore dawki witaminy C. Jeśli w organizmie brakuje witaminy C to warto ją suplementować tabletkami, szczególnie w zimie takie postępowanie będzie racjonalne oraz celowe. Zachęcamy do jedzenia warzyw, owoców oraz zażywania witaminy C. Jest to bezcenna witamina dla ludzkiego organizmu. Niedobór witaminy C może wpływać także na wzrost ilości zachorowań na nowotwory. O tym nie wolno zapominać. Sięgajmy po owoce i warzywa, jedzmy witaminę C.

Podobne Artykuły

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.